هر آنچه درباره‌ی مشکلات پردازنده‌های نسل ۱۳ و ۱۴ اینتل باید بدانید

هر آنچه درباره‌ی مشکلات پردازنده‌های نسل ۱۳ و ۱۴ اینتل باید بدانید

پردازنده های نسل ۱۳ و ۱۴ دسکتاپ اینتل ماه‌هاست که موضوع بحث و جدل بوده‌اند، چرا که ناپایداری و مشکلات عملکردی منجر به خرابی‌ها و آسیب‌های دائمی برای بسیاری از کاربران شده است. اینتل زمان زیادی را برای بررسی این مشکلات صرف کرده و به‌طور مرتب وعده حل آن را می‌دهد. اکنون می‌دانیم که تمامی پردازنده‌های نسل ۱۳ و ۱۴ اینتل Core با توان طراحی حرارتی ۶۵ وات یا بیشتر می‌توانند باعث خرابی کامپیوتر و نمایش صفحه آبی مرگ شوند.

به گفته اینتل، مکانیسم‌های حفاظت حرارتی و توان در BIOS/UEFI توسط سازندگان مادربرد غیرفعال شده‌اند تا امکان اجرای پردازنده‌های Core در ولتاژها و فرکانس‌های بالا برای مدت زمان طولانی فراهم شود و همین موضوع به مشکل دامن می‌زند. فروشندگان مادربرد به‌روزرسانی‌های BIOS را برای افزودن گزینه تنظیمات پیش‌فرض اینتل منتشر کردند، اما منشأ واقعی خرابی پردازنده‌های اینتل میکروکد معیوب آن‌هاست. در ادامه به هر آنچه در مورد مشکلات پردازنده‌های نسل ۱۳ و ۱۴ اینتل باید بدانید، می‌پردازیم.

از کجا بفهمیم پردازنده اینتل شما مشکل دارد؟

برنامه‌ها از کار می‌افتند، صفحات آبی مرگ نمایش داده می‌شوند و سیستم دچار خرابی می‌شود؛ این‌ها همگی علائم مشکلات جدی در رایانه هستند، اما معمولاً این مشکلات به‌صورت مبهم و نادر رخ می‌دهند. اما در این مورد خاص، چنین نیست. پیام خطای معمول برای پردازنده‌های اینتل آسیب‌دیده اغلب به شکل زیر است:

این پیام خطا ظاهراً مشکل را به کارت گرافیک نسبت می‌دهد، اما در واقعیت، CPU مقصر است و دلیل آن الگوریتم معیوب میکروکد است. میکروکد، همان firmware یا نرم‌افزار داخلی پردازنده است که پارامترهای مهمی مانند میزان ولتاژ مورد نیاز CPU از مادربرد را تعیین می‌کند. و این دقیقاً همان جایی است که مشکل وجود دارد، زیرا به نظر می‌رسد مشخصات ولتاژ بیش از حد بالا هستند. به گفته اینتل، ولتاژ بسیار بالای CPU ممکن است نه تنها تحت بار کاری، بلکه در حالتی که پردازنده کار خاصی انجام نمی‌دهد نیز رخ دهد.

این مشکل چگونه پردازنده اینتل شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

رومان هارتونگ، کارشناس فناوری، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی به تحلیل مواد پرداخته و سطح غیرعادی بالایی از مهاجرت الکترونی را در این پردازنده‌ها شناسایی کرده است. مهاجرت الکترونی به معنای جدا شدن اتم‌های منفرد از بستر خود در اثر جریان الکتریکی است. این اتم‌ها در نهایت می‌توانند باعث ایجاد آسیب و نقص در قطعات مختلف شوند، برای مثال لایه‌های عایق را رسانا و بالعکس کنند. بدتر از آن، مهاجرت الکترونی با افزایش دما تشدید می‌شود؛ بنابراین خنک‌سازی ناکافی پردازنده می‌تواند این مشکل را تشدید کند.

اگرچه مهاجرت الکترونی در تمامی دستگاه‌های الکترونیکی رخ می‌دهد، اما در پردازنده‌های نسل سیزدهم و چهاردهم اینتل که به طور متوسط حداقل ده سال عمر مفید دارند، این پدیده به شدت بیشتری مشاهده می‌شود. به همین دلیل، این خطاها ابتدا در شرکت‌هایی که از این پردازنده‌ها به صورت شبانه‌روزی استفاده می‌کردند، مانند مراکز سرور بازی، ظاهر شدند.

در صورت بروز مشکل باید چه کارهایی انجام دهید؟

در صورتی که با تنظیمات BIOS یا UEFI آشنا هستید و تمایل به تغییر آن‌ها دارید، ابتدا باید از تنظیمات توصیه‌شده توسط اینتل برای کاهش عمر مفید زودرس پردازنده خود استفاده کنید. می‌توانید پردازنده خود را به صورت دستی مطابق با تنظیمات زیر تنظیم کنید یا به دنبال یک BIOS به‌روز شده در صفحه پشتیبانی مادربرد خاص خود باشید که گزینه Intel Default Settings را به عنوان یک گزینه Power اضافه می‌کند (ممکن است حتی به صورت پیش‌فرض فعال باشد).

علاوه بر این، می‌توانید با بهبود عملکرد خنک‌سازی، مانند استفاده از یک خنک‌کننده قوی‌تر یا تهویه بهتر محفظه، از آسیب‌های احتمالی به پردازنده جلوگیری کنید.  اینتل همچنین قصد دارد در اواسط ماه آگوست یک به‌روزرسانی میکروکد منتشر کند که مشکلات ولتاژ را در آینده کاهش می‌دهد (البته قابل ذکر است که این به‌روزرسانی نمی‌تواند آسیب‌های قبلی را برطرف کند). حتماً در حدود اواسط آگوست بررسی کنید تا ببینید آیا اینتل آن را منتشر کرده است یا خیر. پس از آن، باید بتوانید به‌روزرسانی BIOS مناسب را ظرف چند روز از سازنده مادربرد خود دانلود کنید.

اینتل برای کاربران آسیب‌دیده چه کارهایی انجام می‌دهد؟

خلاصه اینکه اگر شما پردازنده اینتل نسل سیزدهم یا چهاردهم با توان مصرفی ۶۵ وات دارید – که شامل تمام پردازنده‌های اینتل از مدل‌های به بالا می‌شود – پردازنده شما تاکنون با این میکروکد معیوب کار کرده است.

باید خاطرنشان کنیم در بازارهای جهانی، پردازنده‌های اینتل با جعبه همراه با سه سال گارانتی و پردازنده‌های بدون جعبه با ۲ سال گارانتی به فروش می‌رسند. در ضمن این شرکت اعلام کرده که پردازنده‌های تحت تاثیر این مشکل، به مدت دو سال دیگر هم از گارانتی بهره‌مند می‌شوند. ولی با توجه به اینکه اینتل در ایران نمایندگی رسمی ندارد و خبری از گارانتی‌های معتبر برای این پردازنده‌ها نیست، در نتیجه توصیه می‌شود از پردازنده‌های قدرتمند نسل ۱۳ و ۱۴ اینتل دوری کنید.

منبع: PCWorld

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.